Tang-safari

Fjordklyngens tangsafari blev afholdt lørdag d. 17. august 2019.

Her er opskrifterne på de madretter med tang, som deltagerne tilberedte denne dag:

Marinerede grøntsager med søsalat

½ sommerhvidkål eller spidskål
250 g gulerod
250 g bladselleri
4 spsk. tørret søsalat i flager
Salt
2 spsk. æbleeddike

Sommerhvidkål eller spidskål snittes tyndt sammen med gulerod og bladselleri.
Blandes med tørret søsalat i flager, salt og æbleeddike.
Lad salaten trække 2-3 timer.
Frisk søsalat kan bruges i stedet.

Muslingesuppe

Ingredienser:
2 løg
2 fed hvidløg
Lidt smør
1 porre
1 fennikel
2-3 gulerødder
1½ liter fiskebouillon
¼ l piskefløde
Dildskærme
Blæretang
Sukkertang
Søsalat
500 g muslinger
2 dl hvidvin
Salt
Peber

 

Instruktioner:

  1. Snit løg og hvidløg fint, svits det i smør i en gryde.
  2. Skær porre, fennikel og gulerødder i passende stykker, og kom dem i gryden.
  3. Vend grøntsagerne, indtil det hele har fået lidt farve.
  4. Tilsæt nu bouillon, piskefløde og dildskærme.
  5. Skær tangen i strimler på ca. 3 cm, og kom det i gryden.
  6. Lad suppen koge i ca. 20 minutter.
  7. Vask muslingerne, fjern skægget og bank dem let mod køkkenvasken.
  8. Smid dem ud, der ikke lukker sig.
  9. Kom muslingerne i gryden sammen med hvidvinen, og kog videre i ca. 10 minutter, til de åbner sig.
  10. Smag til med salt og peber.

 

Tangchips med karry

Blæretang
2 dl mel
2 spsk sesamfrø
2 tsk karry
Olie

 

  1. Klip/skær de yderste spidser (ca. 4-5 cm) af blæretangen, dette er de nye skud på planten. Eventuelle blærer punkteres med kniven.
  2. Bland mel, sesamfrø og karry i en dyb tallerken.
  3. Kom tangskuddene i melblandingen og rør rundt, så de bliver dækkede. Tag dem op af melblandingen og ryst det overskydende af.
  4. Varm olien op til stegetemperatur på en pande og kom tangskuddene på.
  5. Steg skuddene, til de er sprøde (det tager kun få minutter, pas på de ikke får for meget).
  6. Tag skuddene op og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

Carrageen kaldes også ”Irish moss” (Irsk mos) og er kendt for sin evne til at få væsker til at gelere. Carrageen bruges i stor stil i industrien som stabilisator i en del fødevarer (for eksempel is, budding og kakaomælk) samt i ikke-fødevarer som for eksempel tandpasta og dyrefoder. Det kan ofte findes i ingredienslisten som E407.
Carrageen er fyldt med vitaminer og mineraler (A-vitamin, B12-vitamin, iod, calcium, magnesium og jern). Fra gammel tid har det været brugt mod bronchitis og hoste for at lindre, og for at booste immunforsvaret.

 

Hostesaft med carrageen

20 g carrageen
1 liter vand
Revet frisk ingefær
Revet frisk gurkemeje
Saft af 2 citroner
Honning

Opblød carrageenen i koldt vand i 15 minutter. Tag derefter carrageenen op og klem vandet ud.
Carrageen og vand bringes i kog i en gryde og koger i 15 minutter, hvorefter opløsningen hældes igennem en si. Pres tangen med en grydeske, så den sidste, geleholdige væske også kommer med.
Ingefær og gurkemeje klemmes med hånden over væsken, så saften drypper ned i væsken. Tilsæt saften fra citronerne og smag til med honning.

Rul til toppen