Låstrup

Hvad kommer vi egentlig mest til at savne ved Brugsens forsvinden?

Historien om en ”vanvittigt” aktiv landsby!

Det gør ondt på enhver landsby, når den lokale købmand forsvinder. I Låstrups tilfælde var det Brugsen, der lukkede tilbage i 2003. Ærgerligt og surt, synes beboerne naturligvis, mens de stillede sig selv spørgsmålet: ”Hvad kommer vi egentlig mest til at savne ved Brugsens forsvinden?”.
Svaret var hverken vaskepulveret, margarinen eller smøgerne. Det skulle man nok få fat i på en anden måde. Værre var det, at byens samlingspunkt forsvandt, det officielle sted at vende verdens gang for områdets 166 husstande, den centrale nerve i byen.

ENGHAVEN

Nu er Låstrup-borgere om nogle handlingens folk, så missionen var hurtig klokkeklar. ”Vi må skabe et nyt samlingspunkt”, var der en der råbte!

Og hurtigere end strømmen løber i den smukke Simested å, der kranser byen mod syd, blev der bygget et nyt samlingssted i Enghaven. En smuk bjælkehytte, der i daglig tale kaldes for byens informationscenter.

Her er der altid åbent, og Enghaven kan benyttes af alle. Og vil man gerne fortælle, at man er i hytten, så hejser man såmænd flaget i forhaven. Så kan byen se, at der er folk i Enghaven, der ofte bliver til rammen om eksempelvis hyggesnak, afslapning, grillmad eller hvad man nu har lyst til. Enghaven er blevet byens nye Brugs – bare uden varer.

KULTURCENTER VÆRESTEDET

At skabe Enghaven krævede engagement og ildsjæle – og dem er der mange af i Låstrup. Ellers kunne man heller ikke have lavet byens nedlagte skole om til det fantastiske medborgerhus for hele kommunen. Et kulturcenter, der blandt meget andet rummer internetcafe, motionscenter, mulighed for overnatning i shelters, ligesom Kulturcenter Værestedet er rammen om børneteater, kurser, fester og meget andet…

BORUP IF FØR OG GUNNAR NU…

Fodboldklubben i Låstrup hedder Borup IF, hvilket har undret mange modstandere i tidens løb. Ja, nogle er sågar kørt til Borup ved enten Nibe eller Randers for at ville spille mod Borup IF. De færreste har tænkt på at køre til Låstrup…

Og det er der ellers rigtig god grund til. I landsbyer af Låstrups størrelse kniber det ofte med at skrabe fodboldspillere nok sammen til at kunne stille et seniorhold. I Borup IF har de i dag ikke mindre end seks forskellige seniorhold – og en lang række ungdomshold!

Største øjeblik i Borup IF’s historie var tilbage i 1953, hvor klubben med beskedne 25 aktive medlemmer og spillere – der ikke havde tid til at træne, fordi de skulle passe deres landbrug – rykkede op i Mesterrækken.

Det fik legendariske Gunnar Nu Hansen til at aflægge Låstrup et besøg. Gunnar Nu lavede en fantastisk reportage med titlen ”David i Mesterrækken”, hvor han blandt andet interviewede provst Kristensen, der tilrettelagde gudstjenesterne efter turneringsplanen.

”Vi har nok aldrig accepteret, at vi er en lille landsby…”