Skringstrup

Simested å på den ene side og Skals å på den anden.

SKRINGSTRUP – BYEN HVOR NATUR OG FRITID GÅR OP I EN HØJERE ENHED!

Med Simested å på den ene side og Skals å på den anden er Skringstrup fra naturens side blevet heldigt forsynet – og det er den lille landsby på mange måder præget af med naturrigdomme og et rigt plante- og dyreliv. Her er godt at bo for børnefamilier med billige huse, kort afstand til gode indkøbsmuligheder og sikker cykelsti til skolen i Skals ad Himmerlandsstien, ligesom der går en busrute gennem byen.

SKRINGSTRUP LANDSBYPARK

 

Er etableret og vedligeholdes af frivillig arbejdskraft. Her kan du opleve skovlegepladsen ”Det vilde Vesten” og benytte bålhytte, bord/bænkesæt, hvor du kan nyde kaffen eller den medbragte mad, petanquebane, fodboldmål, shelters og multtoilet. Parken danner ramme om den årlige byfest, Sct. Hans Aften og fælles grillaftener, når vejret tillader det.

 

STUTTERI OG RIDESKOLE – MED SPECIALE I FJORDHESTE OG SØDE BØRN

Og, ja – så har vi slet ikke nævnt Birken. Et stutteri og rideskole, der med speciale i fjordheste tiltrækker hesteinteresserede fra det ganske land. Det er Jens Høgh, der i mange år har stået i spidsen for rideskolen på sin helt egen unikke og anerkendte måde. Hestene er lydige og velopdragne, og det samme er eleverne – Jens vil nemlig ikke bruge tiden på næsvise børn og unge eller på galsindede heste. Som han engang sagde i et interview til en landsdækkende avis ”Dyr og børn opdrages med humor, massevis af ros, respekt og retningslinier”. Der er omkring 450 elever på Birken.

FORSAMLINGSHUSET OG MINDESTENEN

Man bør også slå et smut forbi Skringstrups forsamlingshus, der blev totalrenoveret i 2004/2005. Huset har dannet rammer om mangt og meget. Tidligere var det baller, gymnastik, dilettant, karneval og sportsfester – i dag hedder det fællesspisninger, fastelavnsfest, Sankt Hans Aften, intimkoncerter med kendte navne og linedance.

Ved forsamlingshuset, der oprindelig blev finansieret via folkeaktier, finder man en ganske særlig mindesten til minde om Danmarks befrielse i 1945. Den 5. maj 1945 – præcis klokken otte om morgenen – samledes Skringstrup-borgerne i anledning af befrielsen. Her blev der afholdt en højtidelighed under ledelse af lærer Ellingsøe, og der blev skænket en sten, der var fundet på en stenaldergravplads.
Ét år senere – den 5. maj 1946 – blev stenen afsløret af et fremtrædende medlem af modstandsbevægelsen; Pastor Østergaard-Nielsen. På stenen står der:
5. maj 1945. Endt er fem onde Aar. Fredstid læge Krigens Saar.

ØVRIGE SEVÆRDIGHEDER

Naturen er det hele værd i Skringstrup med ådalene, Borup Hede med lyngplanterne og den velkendte Hvolris Jernalderlandsby tæt på som noget af det, der skal nævnes.
Der er også Holmgaard, der er en privatejet, smuk herregård fra 1400-tallet. Hovedbygningen, der er en bindingsværkbygning fra midten af 1700-tallet, er fortsat bevaret – og det er altid værd at køre forbi.