Ulbjerg

Vikinger har der i hvert fald været mange af i Ulbjerg

Historien om den smukkeste egn med fortidens tegn

Svesken, Storken, Ræven, Hønen, Uglen, Fessor, Hankatten, Kokken, Rullestenen, Grisehalen og Trolden. De fleste ældre Ulbjerg-borgere ved, hvad der menes. Ulbjerg har i tidernes løb – om nogle – været øgenavnenes hjemsted. De færreste vidste, hvad folk rigtigt hed, men kendte deres øgenavne – og det var ikke unormalt at høre en vending som følgende ”Kokken han er i øjeblikket murer hos Fessor” – og så vidste alle, hvad man mente…

KLINTETROLDEN BLEV SUR

Der var også én der blev kaldet Trolden. Eller rettere så var der to. For udover ham i selve Ulbjerg var der i sin tid også en trold, der boede inde i Ulbjerg Klint – en klintetrold. Han blev altid godt og grundigt irriteret over lyden af kirkeklokkerne, som svævede over Limfjordens vande fra Alstrup på den anden side af fjorden. En dag blev det for meget, og mens kirkeklokkerne kimede, tog klintetrolden en stor sten og kastede den med stor kraft mod Alstrup Kirke. Stenen ligger der endnu med aftryk af troldens fire fingre!

KLINTEN OG DE NIKKENDE KOBJÆLDER

Man kan i øvrigt godt forstå, at Trolden valgte at bosætte sig i den meget fascinerende og smukke Ulbjerg Klint, der består af sand, ler og sten fra istiden.
Siden dengang har Limfjordens blide bølger gnavet godt og grundigt i klinten, så den i dag fremstår som stejl. Ulbjerg Klint er altid et besøg værd – men fra sidst i april til sidst i maj bliver toppen fantastisk smuk, når den farves lilla af ”nikkende kobjælder” i titusindvis. Nikkende kobjælder findes kun nogle ganske få steder i Danmark, og de skal ses om dagen. Efter solnedgang lukker de sig… Nikkende kobjælder skal man lade stå – ikke kun fordi de er sjældne, men også fordi saften er giftig og ætser huden. Måske vikingerne i sin tid brugte saften fra planterne til at fjerne vorter?

Vikinger har der i hvert fald været mange af i Ulbjerg. Nyere arkæologiske fund har ført Ulbjergs historie 3500 år tilbage – blandt andet er der afsløret en stor gravplads fra vikingetiden.

SAMMENHOLD OG FEST

Derfor er vikingen også blevet varetegnet for nutidens Ulbjerg, hvor der bestemt fortsat er gang i den og ikke mindst et stort sammenhold. Der er et rigtigt godt forenings- og kulturliv i byen. Der er folkedansere, idrætsforening, spejdere, pensionistforening, skytteforening, gymnastik og meget mere…

”Det hyggelige hjemsted for vikinger, Trolden og andre personligheder”