Fjordklyngen viser Kunst

Projektbeskrivelse

Formål:
Formålet med projektet "Fjordklyngen viser Kunst" er at fremme kultur, natur, turisme, bosætning og erhvervsudvikling i Fjordklyngen, som består af landsbyerne Låstrup, Nr. Rind, Skals, Skringstrup, Sundstrup og Ulbjerg. Projektet skal integrere kunst som en central del af samarbejdet mellem landsbyerne og skabe oplevelser, der fremmer samtaler og fællesskab.

Baggrund:
Fjordklyngen har siden 2015 arbejdet på at udvikle området med fokus på forskellige nøgleområder. Indtil nu har Fjordklyngen haft stort fokus på naturen i området og aktiviteter koblet hertil, hvilket har været en stor succes. Der er også flere fællesskabsgivende events over året, hvilket generelt set har vist Fjordklyngens berettigelse. Nu er det tid til at udvide aktiviteterne yderligere ved at bringe kunst og kultur i spil i Fjordklyngen på en ny og innovativ måde.

Målgruppe:
Projektets målgruppe inkluderer turister, beboere i Viborg Kommune og især beboerne i de 6 landsbyer i Fjordklyngen. Derudover er der en målsætning om at nå nye målgrupper inden for og uden for Fjordklyngen.

Metoder:
Projektet vil invitere en række kunstnere til at udstille deres værker i én af Fjordklyngens landsbyer over en periode på 14 dage hvert år. Hvert år vil have et nyt tema og nye kunstnere. Eventen vil rotere mellem Fjordklyngens byer, og der vil blive trukket på både private og offentlige faciliteter i den by, der er vært for årets kunst-event. Udstillingerne vil derfor finde sted i forskellige lokale rum som forsamlingshuse, skoler, frysehuse, offentlige rum eller private haver. Der vil – afhængig af de konkrete muligheder i den enkelte by – også suppleres med andre kulturelle indslag i perioden: Musik, talks, værksteder mm. Projektet vil blive planlagt af en tværgående styregruppe under Fjordklyngerådet, og arbejdsgrupper bestående af beboere fra de 6 landsbyer vil blive nedsat for at øge samarbejdet.

Ekspertise og Organisering:
Projektet vil trække på ekspertbistand og erfarne kræfter til at organisere og afvikle kunstarrangementerne. Konkret vil Arne Jensen og Hannah Remme, der har været drivkræfter bag "Alverdens Kunst i Hjarbæk" gennem i 10 år, bidrage med deres ekspertise og erfaring.

Styregruppe:
Projektet styres af en styregruppe bestående af udvalgte borgere fra Fjordklyngen og repræsentanter fra Fjordklyngens bestyrelse. Styregruppen vil sikre, at projektet forløber planmæssigt og i overensstemmelse med de fastsatte mål.

Tidsplan:
Projektet forventes at starte sommeren 2025 og vil blive gentaget årligt med en udstillingsperiode på minimum 14 dage hver gang.

Ressourcer:
For at gennemføre projektet har vi brug for følgende ressourcer:
- Økonomiske midler til honorarer, materialer, og markedsføring.
- Lokaler og udendørs arealer til udstillingerne.
- Frivillige til arbejdsgrupper og planlægning.
Fjordklyngen er kendt for et stort lokalt engagement og mange frivillige kræfter, der bidrager til både store og små projekter og begivenheder i området. Det forventes naturligvis også at være tilfældet for dette projekt. Vi forventer dog også, at vi med dette initiativ kan aktivere nye målgrupper og ildsjæle i Fjordklyngen.

Forventede Resultater:
Vi forventer, at projektet vil resultere i øget kulturel aktivitet, styrket fællesskab blandt beboerne, og en øget tiltrækning af turister til området. Derudover vil projektet skabe opmærksomhed omkring Viborg Kommunes nordvestlige opland og øge kendskabet til Fjordklyngen generelt, hvilket vil understøtte øget bosætning og turisme i området. Et yderligere mål er at få nye målgrupper i tale og bruge projektet til at styrke det tværgående samarbejde mellem byerne i Fjordklyngen.

Evalueringsmetoder:
Projektets succes vil blive evalueret gennem:
- Antal besøgende til udstillingerne.
- Feedback fra kunstnere og besøgende.
- Øget samarbejde og interaktion mellem landsbyerne.
- Mediedækning og offentlig opmærksomhed.

Kunstnere:
Projektet forventes at tiltrække både kendte og nye ukendte kunstnere igennem perioden. Dette vil sikre en diversitet og nytænkning i de årlige udstillinger.

Positive Erfaringer fra Lignende Koncepter:
Projektet "Kunst i Fjordklyngen" kan drage nytte af erfaringerne fra lignende succesfulde
kunstprojekter:

Ved at trække på disse positive erfaringer og tilpasse dem til Fjordklyngens specifikke kontekst kan "Kunst i Fjordklyngen" også opnå succes og bidrage til øget kulturaktivitet, turisme og fællesskab i området.

Afsluttende Bemærkninger:
Vi håber, at fonde og bidragydere vil finde projektet "Fjordklyngen Viser Kunst" værdifuldt og støtte det. Jeres bidrag vil være afgørende for at realisere visionen om at skabe gode oplevelser og øge fokus på Viborg Kommunes nordvestlige opland.